diumenge, 4 de gener del 2009

ELS SALARIS ACUMULEN 13 ANYS DE PÈRDUA DEL PODER ADQUISITIU

EL PERIODICO, 061208 R. M. S.

Entre 1994 i el 2006, els salaris espanyols han acumulat 13 anys consecutius de pèrdua de poder adquisitiu, en els que la pujada anual no ha estat suficient per a compensar la inflació, a pesar que en aquest període s'ha generalitzat la clàusula de salvaguarda en els convenis. La pèrdua acumulada és del 10,5%.

Les dades procedeixen d'un estudi del Banc d'Espanya, publicat ahir, en el seu butlletí econòmic. Els autors de l'estudi arriben a la conclusió que "és improbable" que la clàusula de revisió --que consisteix en una pujada addicional dels sous si la inflació supera l'increment pactat-- aconsegueixi "realment" garantir el poder adquisitiu dels treballadors. L'argument és que la clàusula realimenta la inflació, a través dels denominats "efectes de segona ronda", que converteixen augments transitoris d'inflació en permanents. En el 2007, els salaris van assolir una millora real (per sobre de la inflació mitja) del 0,6%.

La tesi del Banc d'Espanya xoca amb el criteri que en els últims anys ha guiat la negociació entre empresaris i sindicats, en els que s'ha mantingut la moderació salarial a canvi de clàusules de salvaguarda.

Font: nosaltres som

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada